dinsdag 1 januari 2019

Geroepen om te delen

Inleiding
Vraag je je wel eens af of je echt iets kunt betekenen voor de mensen om je heen? Een tijd geleden keek ik naar een aflevering van de reality- serie The secret millionaire. Een miljonair, die niet met zijn rijkdom te koop liep, was op zoek naar mensen en doelen, die zouden kunnen profiteren van zijn financiële steun. Hij gaf grote bedragen aan diverse mensen, die zich inzetten voor daklozen, verslaafde tieners en gehandicapte kinderen.  

Hierdoor konden de mensen die de goede doelen deden nog meer door deze gift doen. Ze voelden zich gezegend en konden hierdoor anderen nog meer tot zegen zijn. De reactie van al deze mensen toen ze de gift kregen was bijzonder ontroerend. Ze waren zo dankbaar! 

Maar het interessantste van het programma vond ik toch de verandering in de miljonair. Deze had op een heel nieuwe manier ervaren hoe mooi het is om anderen tot zegen te zijn. Hierdoor was zijn leven echt veranderd. De woorden van Jezus zijn waar: 'Geven maakt gelukkiger dan ontvangen' (Handelingen 20:35). 

Afbeeldingsresultaat voor Genesis 45

In breder perspectief 
Genesis 45:4  - "Jozef zei tegen zijn broers: Kom toch dichter bij me! En zij kwamen dichterbij. Toen zei hij: Ik ben Jozef, jullie broer, die jullie naar Egypte verkocht hebben." Deze tekst brengt ons bij het leven van Jozef en Jezus – De overeenkomsten en verschillen tussen hen als beeld van de Blijde Boodschap, die God heeft voor de hele wereld en waarom wij als kerk in actie komen en mensen als zendeling worden uitgezonden.   

Genesis 45:8 “Nu dan, niet jullie hebben mij hiernaartoe gestuurd, maar God.” Deze woorden  kunnen mensen, in Nederland en elders op de wereld ook kunnen belijden over hun roeping om te dienen met het Evangelie. De woorden, die Jezus Zelf uitsprak tegen zijn discipelen waren :  “Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.” – Joh. 20:21 In die roeping mogen wij als gemeente en als kind van God ook stappen en Hem navolgen. In Mattheus 9 : 35 – 38 zien we het werk van Jezus in de dorpen en steden van Israël. Maar na zijn dood en opstanding geeft Jezus de opdracht om dit in de hele wereld te doen.  

Wereldwijd zijn meer dan 68,5 miljoen mensen op de vlucht. Door rampen en oorlogen zijn ze verdreven van huis en haard. Vaak vinden ze opvang in eigen land of de buurlanden. Soms trekken ze verder. Op zoek naar een veilige plek en een betere toekomst. Overal staan kerken klaar om deze mensen in nood hulp te bieden. Niet alleen in Nederland, maar in elk land waar deze mensen komen.  

Een kerkleider in Engeland, noemt de kerk een bron van zegen. Dat is nu precies waartoe we worden geroepen als christenen; als kerk en als persoon. Je kunt echt een bron van zegen zijn met de door God gegeven talenten, middelen en mogelijkheden in je leven. Daarbij maakt het niet uit hoeveel en wat je hebt, maar wat je ermee doet. Daarmee kun je elk mens over de hele wereld en in je eigen omgeving, ongeacht afkomst, taal en land dienen / helpen vanuit de Liefde van God, door jezelf te geven.  

Jozef : Ontmoeting met de broers en wat er voorafging?   
Het verhaal wat wij vandaag met elkaar lezen staat niet op zichzelf. Een man die de 2e in een groot rijk is, heeft een gezamenlijke geschiedenis met zijn bezoekers. De missie van beiden zijn verschillend en toch blijkt God er één doel mee te hebben. Maar om dit te kunnen uitvoeren, was een lange weg vooraf nodig. Hij doet net als de secret miljonair onderzoek naar het hart en bewegen van zijn broers, voordat hij koninklijk uitpakt naar hen.  

Allen zonen van Jacob. Verschillende moeders. Verschillend in aandacht en onderwijs van hun vader. Verschillend na de verkoop van Jozef in proces. De broers kwamen onder een enorme schuld en vader onder een groot verdriet dat diepe sporen trok in de hele familie.  

Jozef daarentegen werd slaaf, vals beschuldigd, vergeten en toch ….was het geloof dat hij van huis uit had leren kennen in de God van Hemel en Aarde krachtig aanwezig in de manier van denken en doen. Het talent wat hij had, gebruikte hij niet voor eigen belang maar diende God er mee om op een onbaatzuchtige manier Potifar, in de gevangenis en later als 2e van het land te regeren.  

Gezindheid van Christus 
Hij had, zoals we lezen van Jozua en Kaleb een andere gezindheid. Die gezindheid noemt Paulus in Filippenzen 2:5 : “de gezindheid van Christus”. Er was een houding om in alles God te dienen, liefhebben en kennen en van daaruit een oprecht en eerlijk leven te leiden. Door deze houding kon hij velen tot hulp en zegen zijn.  

Die zegen kwam letterlijk van boven bij de mensen waaronder Jozef zich bevond. Zou dat ook een omschrijving mogen zijn van de gemeente van Jezus Christus lokaal en wereldwijd? Van jongens en meisjes en mannen en vrouwen, die met God wandelen en licht willen zijn voor hun omgeving door de manier waarop ze leven, geloven, zijn en doen 

A –Anderen zagen het niet - Dit verhaal is een parallel aan het verhaal van de Here Jezus Christus. Hij kwam naar de aarde, groeide op, op z'n 30e begon Hij zijn bediening en kreeg vele volgelingen. Toch waren velen, die bij Hem kwamen en werden aangeraakt, genezen, onderwijs ontvingen en hen voedde met broden en vis. Bij velen was net als bij de broers van Jozef een bedekking op hun hartZij zagen niet, dat het Jezus het was, die zij als de Messias konden verwachten.  

De jaren van bediening werden bij Jezus net als bij Jozef bedreigd door afgunst vanuit de leiders en maakten plannen om hem te doden. Totdat er het moment kwam dat Jezus via de Romeinse overheid terecht gesteld kon worden. Ook hier zien we dezelfde handeling dat zij net als de broers van Jozef een vreemd volk voor hun karretje spanden om hun plannen gedaan te krijgen en ervan af te komen van deze doorn in het oog 

B – Kregen een sleutelpositie - Zowel bij Jozef en Jezus beschikte God anders en werd de door hen doodgewaande broer / Messias op de hoogste plaats gezet om een sleutelpositie te krijgen voor het behoud van het volk van God en de wereld. Jozef als onderkoning en Jezus aan de rechterhand van God de Vader. Waarbij Jezus zelf in Mattheus 28:18 toelicht : "Mij is gegeven alle macht in de hemel en op de aarde."   

Jezus kwam niet om brood uit te delen, maar Hij is het Levende Brood, door Zijn lichaam te geven aan het kruis, waardoor er redding is voor elk mens op aarde. Tegen Nicodemus zegt Hij: "Want alzo lief, heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn enig geboren zoon gegeven heeft, opdat eenieder, die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft." - Joh.3:16 

C – In dienst van God Het 3e punt, wat we zien is de onbaatzuchtigheid en verbrokenheid van Jozef. Hij was niet uit op wraak, maar op verzoening, vergeving en herstel. Het leven met Christus brengt ons tot een onbaatzuchtighouding en omgang met onze medemens. We leven niet meer voor onszelf, maar voor, met en vanuit God. God heeft ons als Zijn kinderen geroepen om in de voetsporen van Jezus en Zijn discipelen na te leven en doen wat Hij heeft opgedragen.  

Aan de slag
In Jesaja 58:6 en 7 lezen we - "Is dit niet het vasten dat Ik verkies: dat u de boeien van de goddeloosheid losmaakt, dat u de banden van het juk ontbindt, dat u de onderdrukten vrijlaat heengaan en dat u elk juk breekt? 7 Is het niet dit, dat u uw brood deelt met wie hongerlijdt, en de ellendige ontheemden een thuis biedt, dat, als u een naakte ziet, u hem kleedt, en dat u zich voor eigen vlees en bloed niet verbergt?" Deze tekst laat zien hoe God kijkt naar het in praktijk brengen van hetgeen je gelooft. Niet alleen als persoon, maar ook als gemeenschap, zoals de kerk waar wij deel van uitmaken wereldwijdHier zien we een basis van heel wat christelijke hulpverlenende organisaties, ziekenhuizen en zendingswerk.  

In NL: Dit zijn kansen, die we vanuit de kerken in Nederland een warm hart  
toedragen, bij stil staan en ondersteunen. Veel van de werken, die elders in de  
wereld worden gedaan, zijn ontstaan in de plaatselijke gemeente / zendelingen. Daar waar gelovigen bij elkaar komen en mensen een verlangen hebben om met de door hen gegeven gaven en talenten God te willen dienen, door hun geloof handen en voeten te geven. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld kindertehuizen, praktische hulp en goed opgeleide en voorbereide mensen om de locale bevolking te helpen en dienen vanuit het evangelie.   

Geven van hoop in een veranderende wereld.   
Mattheus 9: 35 – 38 – “De oogst en jij “ 
Jezus geeft een opdracht in Mattheus 9: 38 om te bidden voor de arbeiders, die God kan zenden om Zijn werk te doen. Heb je er wel eens bij stil gestaan, dat dit ook zou kunnen betekenen dat; Jijzelf kunt een antwoord op dat gebed kunt zijn? Zou jij tijd willen vrijmaken om hiervoor te bidden en God te zoeken? Mogelijk dat het al dicht bij je eigen huis zal zijn. Vaak zijn we al hiermee bezig als we handen en voeten aan ons geloof willen geven.  

Zoals Jezus vraagt om te biddenDe verhalen van Jozef, Jezus, van initiatieven om ons heen en de secret miljonair vragen om jouw antwoordOnze Heer gebruikt jong en oud, doeners en denkers, rijk en arm. De vraag waarmee ik vanmorgen wil afsluiten: Heb je weleens afgevraagd waar de Heer jou voor zou willen inzetten en gebruiken om het  werk te doen, waardoor Zijn Koninkrijk zichtbaarder wordt? “ 

Geen opmerkingen: