zondag 10 februari 2019

God herstelt



Inleiding ; Wanneer we naar een belangrijke afspraak gaan, zijn we ook bezig met wat we aandoen. Of dat nu een trouwerij is, een sollicitatie, zakelijke afspraak of naar de bijzondere kerkdienst, zoals met Kerst of begrafenis. Het gaat er om of het past bij de gelegenheid waar je naar toe gaat.  Zo doe je mooie kleren niet aan,  bij een verfklus. Dan doe je oude kleding of overall aan.

Soms vergeten we weleens de gelegenheid en doen dingen, die niet passen bij onze outfit. Een ketting weer goed leggen op je fiets met een pak. Of op je sloffen naar de winkel gaan om dat je nodig iets heb en moet halen. Wij in Nederland kunnen ons aardig aanpassen / kleden bij verschillende gelegen-heden. Maar als het regent lijkt het wel of regenpakken uit de mode zijn. Mensen laten zich natregenen op de fiets, terwijl ze misschien wel een regenpak of paraplu thuis hebben.

In de Bijbel wordt er door het Oude en Nieuwe testament heen gesproken over kleding en de aandacht die nodig is om bij de juiste gelegenheid gekleed te zijn. Priesters kregen speciale kleding om in de tabernakel en tempel dienst te kunnen doen. Rijken toonden hun rijkdom door de kleding, geuren en sieraden die ze droegen. Daarmee toonden zij hun voornaamheid. Jozef kreeg zo de kleding van de farao om zijn autoriteit zichtbaar te maken.

Ook de Heer spreekt in relatie tot de Messias over andere kleding, dan onze dagelijkse outfit, waar we mee voor de dag komen. Het spreekt over Zijn karakter en persoon. Paulus specificeert het als een beschrijving van gevechtskleding om aan te tonen dat ons leven onderdruk staat en wij passend gekleed moeten gaan, waardoor wij stand kunnen houden in ons geloof tegen de vijand van God.

Welke kleding heeft God voor ons als Zijn volk / kinderen?
Jesaja 61:10 - “Ik vind grote vreugde in de HEER, mijn hele wezen jubelt om mijn God. Hij deed mij het kleed van de bevrijding aan, hulde mij in de mantel van de gerechtigheid, zoals een bruidegom een kroon opzet, zoals een bruid zich tooit met haar sieraden.”
Zo’n gevoel en ervaring beleven we op bepaalde momenten dat we iets bijzonders horen. Denk aan een promotie je onverwacht krijgt. Een aankondiging van een nieuwe zwangerschap of geboorte van een kind binnen een gezin. Na hopen en wanhopen in het ziekenhuis, horen dat je niets meer mankeert, genezen verklaart wordt en je naar huis mag.

Jes. 61:10a “Ik vind grote vreugde in de Heer.” - Die vreugde had te maken met de grote keer, die God bracht in het lot van Zijn volk. Wanneer je net als het volk onderdrukt bent en in gevangenschap leeft, omdat Gods hand tegen je is gekeerd. Daarmee je vrijheid, land en alles achter hebt moeten laten, bekruipt het gevoel, dat alles en iedereen je niet moet. In het proces van leven in een vreemd land hebt leren omgaan met nieuwe omstandigheden en de Heer opnieuw bent gaan zoeken, laat de God na 70 jaar onderdrukking en verbanning van Zich horen, dat Hij ze weer in vrijheid gaat leiden.

Een volk, dat alles kwijt is, mag weer een natie worden. Een volk, dat een verwoeste plaats van aanbidding heeft, mag weer naar huis en gaan bouwen. Als eerste bouwen ze hun huizen op en pakken ze het gewone leven met elkaar in vrijheid op. Dan komt er een profeet Ezra die hun de wet voorleest  en breekt er een opwekking uit. Het volk is niet alleen van buiten, maar wordt ook van binnen hersteld.

Vanuit dat herstel en op orde brengen van de zeden / normen en waarden, komt ook het moment om de verwoeste tempel te herbouwen. Achter hen aan komt een andere man, Nehemia, die een vrijbrief en middelen krijgt om de muren en poorten van Jeruzalem te herstellen, zodat de vijand niet zomaar meer in en uit kan lopen.

Daarmee kwam ook de verandering, van hoe men genoemd werd met spot en afgunst, naar een nieuwe en  liefelijke naam, die God aan hen gaf. Een hoopvolle toekomst, in plaats van een duister verleden. Bestemming werd nadrukkelijker door God genoemd, dan waar ze vandaan komen en wie ze waren in de ogen van volkeren en zichzelf. Ze werden weer de bruid van God, die door hun man en maker werd getooid.

Dan staat er ook in Jesaja 61: 10b -  “Mijn hele wezen jubelt” – Dat klinkt als een “sensatie”, die door je hele lichaam heengaat. Het gevoel van overweldigende vreugde, die niet alleen iets doet met je gevoel en denken, maar ook je lichaam aansteekt. Wanneer de Heilige Geest komt, kan er lichamelijk een gevoel komen. Zoals een soort elektriciteit over je lichaam of een bepaalde zwaarte. Dat de kracht van God lichamelijk merkbaar aanwezig is. Mensen ervaren dat als  een soort van elektrische geladenheid letterlijk of in de atmosfeer om zich heen in de nabijheid / aanwezigheid van de Heer.

Kleed van de bevrijding – Jezus is onze bevrijder. Wij zijn bekleed met Jezus,
zoals er staat: “U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt
u met Christus omkleed” (Gal. 3:27). Als ze naar jou kijken, zien ze Jezus. De manier, waarop je praat, denkt, doet  en gaat, laat zien wie jouw Heer is. Je bent als het ware een ANWB verwijsbord. Ze zien door jou de weg naar God.

Mantel van de gerechtigheid Jezus is onze gerechtigheid.
Hij (...) hulde mij in de mantel van de gerechtigheid.’ - Jesaja 61:10c  Jezus is onze gerechtigheid. Niet gekregen door je aan Gods wetten te houden, maar geboren uit de Geest, dankzij de Liefde van de Vader door Zijn Zoon te geven als losprijs. Daarmee kocht Hij de schuld vrij van elk mens en mogen wij door genade in Christus tot God komen.  

Wie dat doen, doen dat niet uit eigen kracht, maar zijn a.h.w. uit genade geboren is. En zo ben jij ook geboren. Opnieuw geboren. Want van mensen, die in Jezus geloven zegt de Bijbel: Zij zijn niet op natuurlijke wijze geboren, niet uit lichamelijk verlangen of uit de wil van een man, maar uit God (Joh. 1:13).

Jesaja 61:11 - “Want zoals de aarde haar gewassen voortbrengt, zoals een tuin het gezaaide laat ontkiemen, zo laat God, de HEER, gerechtigheid ontkiemen en glorie voor het oog van alle volken.”  Dit lijkt op Jesaja 55 waar de regen komt om de aarde te doordrenken en weerkeert naar de hemel. Als beeld van het Woord van God dat God spreekt en heeft laten opschrijven als getuigenis van Zijn Wil, Spreken, Handelen en Zijn.

Zoals het volk gelouterd is en aan het oog onttrokken waren zij net als een zaad in de grond. Totdat het ontkiemt, groeit en boven de aarde komt. Zo wilde God ook eerherstel geven aan Zijn volk. God vereenzelvigd Zich met het overblijfsel . Verklaard namens hen dat Zijn vreugde weer zichtbaar en aanwezig is onder hen. Hun kracht komt terug van een volk dat leeft met de God, Die hen de overwinning geeft over hun vijanden. Een van hun vijanden, zonde, had gemaakt dat er verdriet en verwijdering was gekomen tussen hun en God.

Er komt vreugde over Jeruzalem - Jesaja 62 1 - “Omwille van Sion zal ik niet zwijgen, omwille van Jeruzalem ben ik niet stil, totdat het licht van haar gerechtigheid daagt en de fakkel van haar redding brandt.OS : De eerste zes verzen van Jesaja 62 sluiten aan op het vorige hoofdstuk.  God zal niet zwijgen en rusten totdat het heil en de verlossing voor Sion als een lichtglans en een brandende fakkel zullen opgaan (vers 1). Hij kan niet rusten zolang Sion nog verdrukt wordt. Maar als het heil en de verlossing zijn gekomen, zal er een totaal nieuwe situatie voor het volk zijn ontstaan waarover in het vorige hoofdstuk ook al is gesproken.

Zo ging Jezus ook aan de slag. Toen Hij op de Sabbath werd aangesproken, sprak Hij erover dat Zijn Vader ook aan het werk was. Genezing, bevrijding, vergeving, vrijspraak kwamen door de mond van Jezus. Mensen werden genezen, bevrijd en begonnen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven, waarbij zij vanuit Gods ingrijpen weer verder konden. Een blinde werd de ziende. De kreupele kon weer goed lopen, de verlamde, kon opstaan en zijn weg gaan. We weten uit eigen ervaring, dat mensen, die iets mankeren al snel een bijnaam krijgen. Daarom gemeden en gepest worden. Maar God ontfermt zich over hen.

Jesaja 61:2 - “Alle volken zullen je gerechtigheid zien, alle koningen je majesteit. Men zal je noemen bij een nieuwe naam die de HEER zelf heeft bepaald.”  => Jes. 65:15 - “U zult uw naam voor Mijn uitverkorenen achterlaten als een vloekwoord en de Heere HEERE zal u doden, maar Zijn dienaren zal Hij noemen met een andere naam,” (OS) De volken zullen een Israël gaan zien dat van de HERE een nieuwe naam heeft gekregen (vers 2). Die nieuwe naam luidt: ‘‘De HERE is onze gerechtigheid’’ - Jeremia 33:16. Zo zullen de volken Israël noemen, terwijl zij verbaasd zullen kijken naar het heil, de voorspoed, van dit eens berooide volk. Koningen die het land veroverden en verwoestingen achterlieten, zullen de herkregen heerlijkheid van dat land bewonderen.

Zo is Jezus onze Gerechtigheid. Hij herstelt wat de vijand heeft aangevallen, geroofd en naar beneden heeft gehaald in ons leven. Waardoor we niet meer onder een juk verder hoeven te leven, maar de vrijheid krijgen, zoals het volk in vrijheid terug mocht gaan naar het land van Gods beloften. Zo zijn er beloften voor ons, die wij door Jezus mogen ontvangen. Herstel en verzoening met God, door het volbrachte offer van Christus.

Jesaja 62: 3 - “Je zult een schitterende kroon zijn in de hand van de HEER, een koninklijke tulband in de hand van je God.Kroon spreekt van Gods Koningschap en Zijn Koninkrijk. Kroon spreekt van de schepping, waar wij als mens de kroon zijn. Kroon spreekt van autoriteit en overwinning, waar God in ons leven Zijn zegen en leidinggeeft. Kroon spreekt van God met ons en dat wij met Hem meer dan overwinnaars zijn door Jezus.

De uitnodiging is om tot God te gaan en jezelf aan Hem te geven, zodat Zijn Koningschap zichtbaar is in jouw leven, Zijn overwinning in jou aanwezig, en jij kan ontvangen van Gods beloften. God vindt dat dit jou rechtmatig toekomt in Christus. Jij bent mede-erfgenaam door Jezus en Hij heeft de weg bereid voor jou om daarin te leven en wandelen met God. Daarom dat God in Jesaja uitspreekt over Zijn volk, waar jij door Jezus bent ingevoegd en daarom deelgenoot bent geworden.

Tijd om op te staan als geliefde kind van God, waartoe je de macht hebt gekregen en gaan leven als een volwaardige zoon / dochter van God. Jezus bidt juist speciaal voor ons geloof en leven in het Hogepriesterlijk gebed van Joh. 17. Wil Zijn zegen ontvangen, dan mag jij als kind van God hierom vragen. Die zegen is voor jou en... door jou voor iedereen die jij op jouw levensweg tegenkomt. Het is aan ieder persoonlijk om God hierop een antwoord te geven dat je het ontvangt of verwerpt. Maar jij mag het elke met je meedragen, omdat Zijn hand op je rust en met je is.


Geen opmerkingen: