zondag 12 juni 2016

Like Jesus & win (jeugddienst)

Van de winter is onze zoon met Jeugd met een Opdracht naar Griekenland geweest voor 3 maanden. Daar heeft hij gewerkt onder de armen, verslaafden en vluchtelingen. Voordat zij vertrokken was er een afscheidsdienst. Deze was te volgen via Lifestreaming. Als familie konden wij horen hoe team vertelden dat zij naar verschillende werelddelen en landen zouden gaan om het Evangelie te delen en anderen te helpen.Via een blog was er, tijdens hun tijd in Griekenland,  elke week een update. Dan konden we lezen wat zij als kleine team hadden gedaan en meegemaakt. Hier mochten ze meewerken onder de vluchtelingen en verslaafden. Gesprekken en contact hebben met mensen om het Evangelie te delen. Dankzij de blog konden wij thuis zien waar het team was. En lazen we, waar we voor konden bidden. In de laatste week hadden ze, als team,  ook vrije tijd en konden met elkaar genieten van de Griekse zon en de omgeving. Ze gingen één dag naar de Areopagus

Via de Whatsapp kregen wij regelmatig een berichtje. Zo ook de mooie foto’s uit de verschillende plaatsen en gebieden waar zij waren. Op deze manier konden we persoonlijk contact onderhouden met elkaar. Makkelijk. Als er internet en tijd was, kon onze zoon ons berichtje lezen en ons appen .  
Het leuke is van deze manier van contact houden is dat je de berichtjes nog eens een keer kunt bekijken en ook de foto’s en filmpjes die zijn gemaakt. 

En voordat team weer terug was, hadden we al een heleboel gezien en gelezen. Toch was het persoonlijk vertellen en horen wat zij persoonlijk hadden beleeft en gezien onmisbaar. Want vaak waren de berichtjes snel gemaakt en verzonden. Maar wat er allemaal gebeurde daar hadden we geen weet van. Dat kun je ook met een blog, email, facebook, whatapp ook niet compleet vertellen. Hoe zag Social Media er uit in de Bijbel?
I - In de Bijbel lezen we dat het volk van Israël voor al het verhalen vertellen aan elkaar een vorm was van informatie overdracht. Daarbij ging het niet alleen om dingen te leren, maar juist ook de manier waarop mensen hun leven met elkaar deelden. 

II - Daarna zien we dat de rollen / boeken van Mozes kwamen, waarin de eerste 5 boeken van de Bijbel beschreven staan. De geschreven of gedrukte vorm kennen wij tot op vandaag nog steeds. Ook in onze digitale wereld is lezen van boodschappen één van de belangrijkste vormen om elkaar iets te vertellen. 

III - We zien hoe God spreekt tot de Aartsvaders Abraham, Isaak en Jacob. Hun leven met God was een blauwdruk voor het volk van Israël om met God te leven en God als hun koning te kennen. In het hele Oude Testament wordt God ook aangeduid als de God van Abraham, Isaak en Jacob. Dit was hun # om duidelijk te maken wie de bron was van hun leven. Als zij ergens waren, dan was het duidelijk dat hun taal en instelling was naar de richtlijnen, die zij vonden in de boeken van Mozes.

IV - Ook zien we dat God aan Mozes verschijnt en via de brandende braamstruik met hem spreekt. In onze laptops, desktops, tablets, ipads en smartphones verschijnt tegenwoordig firefox of een app met een boodschap voor ons persoonlijk. We merken dat het misschien wel een effect heeft als bij Mozes. Hij was nieuwsgierig naar de verschijning van het vuur in een braamstruik, terwijl de struik zelf niet in as opging. Hij moest daarvan het zijne weten. Wij zijn niet anders als we een bliebje, tikje, fluitje of welk geluid dan ook horen of de tril voelen van een berichtje. Bijna onbedwingbaar maakt het dat we er naar kijken en willen weten wat er staat.Bij Mozes zien we dat hij uit heilig ontzag de schoenen van zijn voeten moet doen, omdat hij de nabijheid van God kwam. En in die ontmoeting had God een boodschap aan Mozes over Zijn volk, waarin Mozes gezegd werd om mee te werken. Dat was erg interessant, maar ook erg nieuw en zelfs beangstigend voor hem. Nu was het niet een boodschap, waar hij over kon blijven denken, maar nu moest hij in actie komen. Hij kreeg wel instructies hoe hij het verder moest aanpakken. Zo wil God ook ons leven leiden, wanneer wij ingaan om Jezus te volgen. 

Wij krijgen heel veel berichtjes binnen, via de mail, app, twitter, youtube, facebook, instagram. Woorden, plaatjes en filmpjes. Het kost je regelmatig meer MB dan je in je bundel hebt. Maar zijn ook al die berichtjes zo onweerstaanbaar, dat je ze moet blijven volgen. Soms wordt je gestalkt en krijg je meer berichtjes dan je lief is. Is dan de optie ook maar gaan en gaan? Of heb je voor jezelf ook de mogelijkheid om er over na te denken wat je er mee wilt?

Je ogen, oren, gedachten en wat je doet zijn poorten tot je hart. Wat jou bezighoudt en waar jij je mee vult wil graag controle of wie jij bent. Eén van de sterke kanten van Mozes was, dat hij na een leven zelf te hebben bepaald, nu een leven had, waarin hij opmerkzaam was geworden op wat God te zeggen had tegen hem. Want éénmaal terug in Egypte kwamen er allerlei berichtjes bij hem binnen van farao en zijn volk, waardoor hij wist dat het niet goed ging met zijn actie.  Als Mozes niet vast had gehouden aan de opdracht van God, dan was het volk van God misschien nooit op de manier die we kunnen lezen in Exodus uit Egypte gekomen en bevrijd van de slavernij.

V - De wet die Mozes van God ontving was geschreven op 2 stenen tafelen. Dit ontving hij op de berg Sinaï. Terug bij het volk zag hij dat hun feestje te maken had met de afgoden van Egypte. Zij hadden elkaar opgeroepen om niet te wachten op wat God te zeggen zou hebben door Mozes, maar gingen zelf aan de slag. Dat merk je ook vaak aan de sociale media. Dat de boodschap, die velen met elkaar delen, een andere bron hebben, dan het geloof in Jezus Christus. Tja, dat is nogal een uitdaging om dan staande te blijven te midden van anderen die daar anders over denken en mee omgaan. Er is zoveel te vinden op allerlei media, dat je soms door alles niet meer doorhebt hoe hard het je probeert weg te houden van God. Zelfs Mozes ging de fout in door er boos op te reageren Hij gooide letterlijk de richtlijnen van God aan de kant. De vraag die hierbij naar voren komt: Hoe vaak vergeet jij even dat je gelooft in Jezus en probeer je op jouw manier mee te doen met de rest?

Toch is er heel veel mooie, interessante en flitsende berichtjes, filmpjes en contacten te vinden die jou aanmoedigen om met God te gaan. Elke morgen krijg ik een berichtje binnen van een Bijbeltekst. Veel jongeren krijgen  zijn via Youversion lid van een leesplan. Hiermee kun je in een aantal dagen over een onderwerp in de Bijbel lezen. Het mooie is dat je niet hapsnap door de Bijbel gaat. Het is een hulp, die je aanmoedigt om je Bijbel te lezen.Like Jesus & win – Het thema is afgeleid van acties, die er voorbij komen op Facebook. Veel van die acties spelen in op de ‘heb’ van mensen. Zoals we het in Zeeland zeggen: “a jie 't eh mok 't ok eh”  Wat er vaak achter zit is dat zij op een makkelijke manier jouw gegevens krijgen voor helemaal niets en daar zelf en anderen aan verdienen. Je geeft een stukje van jezelf, je privacy cadeau, terwijl er vaak niets tegenover staat.

Like Jesus & win is een mooie titel voor een 3-voudige boodschap. In het Engels heeft het woordje “like” een paar betekenissen. Je kunt iemand "liken" zoals we dat met Facebooktermen dat doen en laat je weten dat je iets mooi vindt of waardeert. Met één klik ben je klaar. Daar is geen andere actie bij nodig. Je hoeft alleen maar te wachten of je iets gewonnen hebt of niet.

Maar met de andere betekenis van “like”, wordt juist van jou gevraagd om in actie te komen. In de betekenis : "Net als Jezus / op Jezus lijken", wil zeggen dat jouw manier van leven gefundeerd is in het geloof. Je volgt Jezus en doet wat Hij heeft gesproken en wat God tegen jou zegt. Je hebt een levend en overwinnend geloof, dat sterker is dan de verleidingen, die op je weg komen. Dat betekent vallen en opstaan. Ontdekken en doorgaan. 

Het heeft ook de betekenis van overwinning. God heeft er voor gekozen om aan onze kant te staan. De verleidingen in ons leven lijken vaak sterker dan jezelf aankan. En daar waar nodig, wil de Heer ons tot Hulp zijn. Met Christus zijn we meer dan overwinnaar zegt Romeinen 8. De vraag die aan jou gesteld wordt is: "Wil jij zo’n overwinnaar zijn? "

In een beeldscherm zit een uitdaging om maar steeds er mee bezig te blijven en er niet los van te komen. Veel jongeren kunnen door het gamen en gebruik van hun smartphone niet meer rustig tussen andere mensen zijn. "Ja, maar ik mag toch wel contact hebben met mijn vrienden?" En; "Ik mag toch wel ontspannen door een spelletje te spelen?" Dat kan alleen of tegen de computer of online met anderen. Dit doe je in principe ook als je een bordspel doet. Maar het beeldscherm is heel verslavend!

Dat doet me denken aan de tekst die we met elkaar van te voren hebben gehoord uit Handelingen   17 :21 - Alle Atheners nu en de vreemdelingen, die zich daar ophielden, hadden voor niets anders tijd over dan om iets nieuws te zeggen of te horen. Als je deze uitspraak uit de eerste eeuw hoort, dan lijkt dat wel op de onze social media

Het zit in ieder mens om contact te willen met vrienden, familie en anderen. Juist omdat we merken dat wat we versturen met Social Media een reactie oplevert, zijn we erg benieuwd wat het volgende piepje, fluitje en / of tril ons te vertellen heeft. Als we kijken wat Paulus opmerkt naar de mensen in Athene is dat zij open zijn voor allerlei nieuwe indrukken en bronnen / goden, die zij om zich heen hadden verzamelt. Waar hij hen op attent maakt is dat er één plek was voor de onbekende God. Door de Here Jezus kunnen wij Hem leren kennen.

De Heer heeft in ieder van ons een ruimte in ons leven gecreëerd waarin Hij alleen past. We kunnen druk zijn met van alles en nog wat, maar zal nooit ervoor kunnen zorgen dat het die leegte in ons leven zal opvullen. Daarom dat Jezus ons uitnodigt met een persoonlijk berichtje uit Mattheus        11 : 28 - "Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven."Like Jesus & win. Romeinen 8 vertelt dat wij door Jezus meer dan overwinnaars zijn. Die winnende kant in ons leven is belangrijk om te weten dat God alles in Zijn hand heeft en jij veilig bij Hem kunt zijn als je het moeilijk hebt. Het mooie van alles is dat God al voordat wij er nog maar waren er voor heeft gekozen om van ons te houden. Op Zijn facebook stond al een like bij jouw naam. Dan mag jij weten dat Hij van je houdt en Hij de beste vriend is die je maar kunt wensen. 

Geen opmerkingen: