zaterdag 1 september 2018

De ontmoeting met Jezus




Joh. 4:39
 "En velen van de Samaritanen uit die stad geloofden in Hem om het woord van de vrouw, die getuigde: Hij heeft alles tegen mij gezegd wat ik gedaan heb." De vrouw, die normaal gesproken zou zwijgen dat zij met een Jood had gesproken, zou misschien net als de discipelen verontwaardigd of verbaasd zijn geweest. Maar nu haar ogen waren geopend door de waarheid en de Woorden van Jezus. 

Jezus had haar als mens en gelovige serieus genomen. Door openbaring over haar situatie kwam er een keer in het denken van vrouw. Van de  afstand tot de onbekende Joodse man, die haar aansprak, werd het de God, die haar hart aanraakte, waardoor zij overtuigd werd dat Jezus de Messias is. 

Alleen aansluiten bij haar dagelijkse situatie en religieuze vragen, zou Jezus nooit dichterbij zijn gekomen. Maar doordat de Vader door de Geest Hem openbaarde wat haar persoonlijke situatie / probleem was, ging de deur van haar hart open. God bleek interesse te hebben in haar. Niet haar kennis, niet haar religie, maar  wie zij zelf was. 

De aanleiding was, vanuit dat Jezus wilde drinken en nodig had, dat zij voor Hem water zou putten de bron van Sichem. Het feit dat Jezus alleen was, zonder zijn discipelen, gaf Hem de tijd en gelegenheid om op een ongebruikelijk tijdstip iemand te ontmoeten bij de put. De zon stond hoog en het was 12 uur. Juist nu zou iedereen, vanwege de warmte binnen moeten zijn, eten, siësta houden en zich te goed doen aan het verfrissende water, wat zij hadden geput. 

Zij hadden de bron van Jacob, die hij aan zijn zoon Jozef had gegeven. Hun verbondenheid met het volk van God en plaats was historisch vastgelegd. Zij maakten gebruik van de zegen van God en geloof wat door de Aartsvader Jacob  was gegeven. Hun leven was rondom deze bron. 

Nu kwam Jezus en presenteerde zich als de nieuwe bron waaruit mensen moeten putten, waardoor de dorst van hun ziel en geest gelest zou worden. Veel mensen leven vanuit een historisch overgeleverde bron, waarom heen hun leven is ingericht. Dat wat hun voorouders deden, dachten en spraken, dat doen, denken en spreken zij ook. 

We weten dat er niet alleen een goede oude tijd is van vroeger, maar dat de fouten en zonden, die er gedaan zijn, weer terug te vinden zijn in de kinderen, mensen van nu. De les van toen, is niet geleerd en de geschiedenis herhaald zich. Net als bij de vrouw aan de bron. 

Zij had 5 mannen gehad en de man, die ze nu had, was haar man niet. Ergens  was tijdens haar levensloop een groter wordend probleem ontstaan, waardoor haar man niet leefde met de bron van zijn jeugd. Spreuken 5:18 - "Moge je levensbron gezegend zijn en verblijd je over de vrouw van je jeugd." Maar iemand had, die al meerdere seizoenen door was gegaan en poogde opnieuw het geluk te vinden. 

Veel mensen om ons heen en mogelijk onder ons, zijn seizoenen doorgegaan op zoek naar de rust voor hun ziel. En steeds weer kwamen er mensen, zaken en situaties, waar zij geen antwoord, weerstand en oplossing voor weten. Door het  af te breken en weer wat anders te proberen, blijven wel de vragen en zoeken binnen het geloof doorgaan, maar hebben een ontmoeting met Jezus nodig, waardoor alles in een ander perspectief komt. 

De verborgenheid en verwerping kwamen van de vrouw aan het licht bij Jezus. Deze dingen vertellen jou met jouw verhaal steeds weer wat het je heeft gedaan en waar je last van hebt. Mensen met en zonder God hebben een ommekeer nodig in hun levenswandel. In plaats van net als Jona van Hem weg te lopen en vluchten, mag je naar Hem toe te gaan. Voor mensen, die geloven in God, kunnen bij Jezus komen met hun last. Je magje hart en leven openen voor Zijn aanbod om je last te nemen. Hij wil je leren hoe je vanuit een hele andere levenshouding en wandel kunt leven in relatie met God, de ander en jezelf.

Mattheus 11:28-30 -  "Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. 29 Neem Mijn juk op u, en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel; 30 want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht."  Deze woorden van Jezus nodigen je uit om naar Hem toe te komen, ongeacht welke last er ook op je drukt. Aanvaard je dat Hij de leiding krijgt over je leven Daar speekt het juk Jezus over. Zijn houding naar jou is uit Liefde, daardoor ontvang jij rust in je ziel. Het enige wat je nodig hebt is de bereidheid om van Hem te leren. 

Zet een komma, waar je misschien nu wel een punt hebt gezet achter de zaken, waar je onmogelijk uitkomt en je geloof hebt aangepast door maar te blijven doen alsof je nog in beweging bent en onderweg met je geloof als een kind, dat onbevangen naar God, de wereld en de toekomst kijkt. 

Wij verstoppen of isoleren ons zelf door voor zaken en mensen af te sluiten. Dat doen we om mogelijke nieuwe teleurstelling te voorkomen. We willen geen kans meer willen lopen op zo’n vervelende confrontatie. Met Jezus kun je die confrontatie wel aan. En misschien is de grootste confrontatie met jezelf, vanuit de schuld en schaamte, die op je leven ligt. Zonder verwijt ontvangt Hij jou en wil jou graag ontmoeten. Kijk maar hoe Hij omging met de vrouw. En ook in de 
gelijkenis van de verloren zoon, zie je de Vader die Zijn zoon omarmd en in ere hersteld. 

Wat was gevolg van de ontmoeting met Jezus voor de vrouw bij de bron? Na deze ontmoeting was zij overtuigt, geloofde in Jezus en was open voor Zijn Woord. Met overtuiging sprak zij van Jezus over wat Hij tegen haar had gezegd. Haar schaamte en schuld, maakte plaats voor de kracht om te getuigen in haar directe omgeving. Van een zondares werd zij instant een getuige. Met als gevolg, dat Sichem op haar woord in Jezus gingen geloven. Zij wilden zelfs, dat Jezus een paar dagen bij hen zou blijven. Waarom? Opdat iedereen de gelegenheid zou hebben om Hem te ontmoeten en een aanraking zouden krijgen. Zij wilden horen en leren van deze Rabbi en erkenden dat Hij van God gezonden was.

Wees Jezus hun verzoek af, omdat zij etnisch en historisch in de verkeerde hoek zaten? Zij hadden dezelfde wortels als de Joden en ook voor hen gold de belofte van God aan Abraham, dat hij in hem alle volkeren wilde zegenen. Die zegen zette God vrij in Jezus, toen hij naast de verloren schapen van Israël ook een uitstapje maakte naar de Samaritanen. 

En wat was het eerste, dat Jezus zei tegen Zijn discipelen vlak voordat Hij ten hemel voer? Handelingen 1:8 - "u zult de kracht van de Heilige Geest ontvangen, Die over u komen zal; en u zult Mijn getuigen zijn, zowel in Jeruzalem als in heel Judea en Samaria en tot aan het uiterste van de aarde." Hij zei o.a. tegen Zijn discipelen: Jullie gaan terug naar Samaria en daar gaan jullie zelf getuigen door de kracht van de Heilige Geest. 

En wat gingen ze dan daar doen? Mattheus 28:18-19 - "Ga er naar toe en maak deze Samaritanen discipelen van Mij, doop hen in de naam van de Vader, en de Zoon en van de Heilige Geest. Leer hen alles wat ik jullie bevolen heb." En de mensen die Jezus hoorden, waren de eersten die in Hem tot geloof kwamen en later door de discipelen gedoopt en onderwezen zouden worden. 

Joh.4:40-42 – “ Toen dan de Samaritanen bij Hem gekomen waren, vroegen zij Hem bij hen te blijven, en Hij bleef daar twee dagen. 41 En er kwamen er nog veel meer tot geloof, vanwege Zijn woord, 42 en zij zeiden tegen de vrouw: Wij geloven niet meer om wat u zegt, want wijzelf hebben Hem gehoord en weten dat Híj werkelijk de Zaligmaker van de wereld is, de Christus.”  In dit gedeelte zien we hoe krachtig het is, wanneer mensen zelf leren om naar Jezus te luisteren. God heeft elk kind van Hem geroepen om net als Maria aan Zijn voeten te gaan zitten en tijd te nemen om naar Hem te luisteren.

Maar vaak gaan we liever als Martha's hard aan het werk en horen de woorden van Jezus maar half of niet. De Samaritanen en Jezus namen er de tijd voor. Met als gevolg dat hun persoonlijk geloof gebaseerd was op de originele bron, waar hun zielen water konden drinken voor de innerlijke dorst, die zij hadden. Geen andere bron, kan de dorst lessen, zoals Jezus dat doet.

Door te komen bij Jezus, worden we zijn navolgers, in plaats dat we de woorden en het geloof van een ander navolgen en merken, dat die ander niet volmaakt is en fouten kan blijven maken. Hun geloof kan ons teleurstellen. Het geloof van mijn buurman kan met niet brengen, waar God me naar toe wil leiden. Het geloof van mij grootmoeder, is onvoldoende, als ik er niet in leef, zoals zij haar Heer persoonlijk heeft leren liefhebben en dienen. 

Geloven is een werkwoord, waar je net als eten en drinken elke dag tot je moet nemen om te ontvangen. Het is zoals Psalm 139 zegt dat je gaat ervaren dat God om je heen is en Hij je in alles beschermd. Hij is vertrouwd met jou en jij met Hem in de omgang. Dat is niet een eenmalige oefening waar de ander bepaald, maar een keus van elke dag en ieder moment dat ik weer het verfrissende water uit de bron nodig heb, wanneer het leven het vuur aan de schenen legt en ik het moeilijk krijg. 

Maar ook een bron van vreugde, waaruit we God prijzen en eren door de levenswandel. God zoekt aanbidders naar Geest en Waarheid. Dat zijn mensen, die Jezus ontmoeten en vol worden van de Geest van God. En iedere keer dat we dit tot ons nemen, zullen we meer en meer het effect in ons leven, daarvan ontdekken. Maar ook onze omgeving zullen Jezus in ons zien door de manier waarop we spreken, begroeten, helpen, dienen, liefhebben en luisteren. 

Die bron zal ook zorgen dat er schoonmaak komt van al die zaken, die uit ons komen en anderen pijn doen, ons zelf naar beneden halen. Kijk maar wat er met de vrouw aan de bron gebeurd. Zij leeft niet meer geïsoleerd van de rest door de schande op haar leven, maar staat voor hetgeen haar is overkomen met grote  overtuiging en anderen worden er door aangeraakt.  Joh. 7:38 - "Wie in Mij gelooft, zoals de Schrift zegt: Stromen van levend water zullen uit zijn binnenste vloeien."

De vraag is : Wat is mijn antwoord, als ik het verhaal van Jezus in de ontmoeting met de vrouw aan de bron en de bekering van Sichem heb gehoord? Ik kan net als Petrus, gelovige Jood, roepen in zijn eerste ontmoeting met Jezus: “Ga uit van mij, want ik ben een zondig mens.” Een roep van een verwond persoon, die in de ontmoeting van Jezus zag hoe onvolkomen en vuil zijn leven was voor het aangezicht van God.

Gelukkig weten we dat Jezus hem niet alleen liet, maar juist het tegenover gestelde deed. Hij riep Petrus om Hem te volgen. En dat deed hij. De geschiedenis van Zijn wandel met Jezus en Zijn krachtige getuigenis na de uitstorting van de Heilige Geest is ons bekend. Hoe wil jij dat jouw weg verder gaat of misschien van iemand die in gelijke omstandigheden een ontmoeting met Jezus nodig heeft?

Wat wil ik? Wegrennen of Jezus volgen. Komen op Zijn uitnodiging om de lasten en mijn vermoeidheid bij Hem te brengen. De Bijbel zegt: “Geef al uw zorgen en problemen over aan God, want Hij houdt van u en zorgt voor u.” – 1Petrus 5:7 (Het Boek) Dat tussen zinnetje is het belangrijkste : Hij houdt van u / jou. Dat is de opzet en bedoeling van Gods leiding, aanwezigheid en zorg in uw leven. Je mag God eenvoudig om bidden en Hij geeft zonder verwijt en helpt u graag.

Geen opmerkingen: