dinsdag 5 november 2019

Hemelvaartsdag

Ons koningshuis - Met Hemelvaartsdag moet ik denken aan Kroningsdag van koningin Juliana, koningin Beatrix en koning Willem Alexander. Op het moment, dat van koningshuis Oranje een prinses of prins gekroond is om koningin of koning over ons land Nederland te zijn, spreken wij vanaf dat moment over de koning / koningin der Nederlanden. Want het grondgebied gaat verder dan onze landsgrenzen. Elke inwoner behoort tot zijn / haar koninkrijk. De aanspreektitel is uwe majesteit.

Met koningsdag vieren we de verjaardag van Willem Alexander door een feest in elke plaats van Nederland te organiseren. En nationaal wordt, zijn bezoek aan een stad, via de televisie zichtbaar gemaakt. Elke staatsburger is getuige van deze dag. Door vlaggetjes, de kleur oranje, kinderen, die speciale activiteiten doen als sport en spel, maar ook de vrijmarkt waar velen hun spulletjes verkopen en de muziekfestivals. De vlaggen hangen uit. Kortom het is een nationale feestdag.


Wij herkennen dit ook in de Here Jezus. Hij is van Rabbi verhoogd als Heer over Hemel en Aarde, zoals Jezus in Mattheus 28 zegt dat Hij daartoe de macht heeft ontvangen. Zijn rijk is in de Hemel en over de hele aarde. De wetten van Zijn koninkrijk gaan dwars door generaties, naties, talen en rassen heen.

Hij gaat met hemelvaart naar de Hemel (Hand. 1) en zet zich aan de rechterhand van God de Vader. Filippenzen 2 spreekt erover, dat hij als een dienstknecht is tijdens zijn rondgang op de aarde.  Hij is in vreugde de weg van het kruis gegaan, omdat Hij zag wat het zou bewerken. Hij is God de Vader tot in de dood gehoorzaam geweest. Daardoor kreeg Hij de Naam boven alle naam. Elke tong zal belijden dat Hij Heer is en elke knie zal zich voor Hem buigen.

Als mens had Hij Zijn God-zijn afgelegd en was gebonden aan de plaats, waar hij was. Nu kan hij als deel van de 3-eenheid alomtegenwoordig zijn. Daarvoor heeft Hij de belofte van de Vader, de Heilige Geest gezonden om ons bij te staan en kunnen wij Zijn koningschap in ons leven ontvangen en ervaren. Hand.1:8

Wij, volgelingen van Jezus, vieren samen elke week het Koningschap van de Here Jezus Christus. Door onze wedergeboorte zijn wij burgers geworden van het Koninkrijk van God. Door onze levens bekennen wij kleur voor onze Koning. Hij is Degene tot wie wij bidden. Hij is Degene over Wie wij lezen in de Bijbel. Hij is Degene over Wie wij zingen. Hij is Degene, die ons samenbindt als Zijn familie. Door Zijn volbrachte werk, zijn we aan elkaar gegeven als broeders en zusters in het geloof. De inspiratie voor het leven halen wij uit Zijn Woord en door Zijn Geest, die ons dagelijks bijstaat.

En er is nog meer. Dat lezen vandaag uit 2 Koningen 2 wat ook een beeld is van de Hemelvaart van Jezus. Elia wist net als Jezus, dat er moment zou komen dat hij naar de hemel zou gaan op een bijzondere wijze. Elia vertelt hierover aan Elisa en zegt steeds tegen hem dat hij Elia moet laten gaan, zodat het plaats kon vinden. Elisa’s antwoord is : Zo waar de HEER leeft, en zo waar u leeft, er is geen denken aan dat ik u alleen laat gaan.”  - 2 Kon. 2: 2,4 en 6 Als je dit zou vergelijken met Petrus, dan zegt deze :  ‘Ik laat u niet in de steek! Als het moet, wil ik zelfs samen met u sterven.’ – Matt. 26:35

Wat maakte verschil? Alleen het verschil van Elisa en Petrus was, dat Elisa dwars door de weerstand heen dicht bij Elia bleef en Petrus Jezus 3 x verloochende. Voorwaarde voor Elisa was om dat te doen, wilde hij de wens van een dubbele zalving ontvangen. En de voorwaarde, dat Petrus deel kreeg aan de belofte van de Vader, was dat hij verzoend werd met Jezus en daardoor ook met God. Dat was het werk wat Christus, de Gezalfde,  aan het kruis had bewerkt en werd bekrachtigd door Zijn opstanding.

Elisa had meer weg van Ruth, die zich ook niet liet wegsturen door Naomi, toen haar man, zwager en schoonvader overleden waren. Zij bleef Naomi trouw en diende de God van Naomi. Zij luisterde nauwkeurig naar de aanwijzingen, die zij kreeg van Naomi om hulp te zoeken bij Boaz. Hierdoor is zij in de heilsgeschiedenis opgenomen en kreeg zij deel aan de geslachtslijn van de Messias; Jezus. Door nauwkeurig om te gaan met richtlijnen van Gods Woord en leiding van Gods Geest, zullen wij ondervinden, dat de Woorden van de Heer Waarheid zijn. En in deze tijd hoogst actueel blijken te zijn.

Het maakt verschil of wij in ons leven dichtbij de Heer blijven, door zorgvuldig met Zijn Woord om te gaan en toe te passen. Jezus geeft net als Elia de belofte van de zalving. Bij Elisa een dubbeldeel van de zalving van de profeet Elia. En wij krijgen van de Gezalfde, de Christus, deel aan de zalving door de Heilige Geest.

Het werk is nog niet gedaan op deze wereld. Daartoe wil de Heer ons bekrachtigen, zoals Jezus tegen Zijn discipelen zegt in Handelingen 1:8 , dat zij op de Heilige Geest moesten wachten. Want dan zouden ze kracht van boven krijgen en zouden ze bijgestaan worden. De belofte van Jezus uit Johannes 14 was : Dat Jezus hen niet als wezen achter zou laten. Maar dat er een andere trooster gezonden zou worden. Deze zou net als Jezus de gelovigen onderwijs geven en leiden tot de volle waarheid. En Wie is de Waarheid, dat is Jezus. De Geest van God brengt je aan de voeten van Jezus. Daardoor ga je Hem belijden  en aanbidden als Heer over je leven en buig je knieĆ«n voor Zijn almacht.

Het geloof in Jezus zal je niet telleurstellen, “want al wie zijn geloof op Hem bouwt, zal niet beschaamd uitkomen.” Waar zijn mensen vaak over beschaamd, dat zijn de tekortkomingen in eigen leven en dat van anderen, waar ze zich aan hebben gestoten of door gekwetst zijn. Hierdoor is er teleurstelling, pijn en verdriet gekomen. Was dat een teleurstelling in de eerste plaats over Wie God is. NEE!! Vaak hoor je over mensen, die hun mond vol hebben van het ene en het andere deden net als Petrus. Daarmee verloochenen zij hun Heer. Velen zijn weg-gegaan door toedoen van die ander, hoe zij met hen omgingen.

We hebben nodig, dat we deel krijgen aan de belofte van God, waardoor we net als Elisa en Ruth standvastig blijven in ons geloofsleven. Wanneer wij tot de Heer gaan en onze zorgen bij Hem brengen, doen wij wat Jezus zegt. We zoeken eerst Gods Koninkrijk, daarmee zullen we ook ontvangen, dat Hij zal voorzien in alle dingen, die nodig zijn. Matt. 6:33 De HebreeĆ«nbrief geeft de volgende richtlijn : “Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde, die voor hem in het verschiet lag, liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis. Hij hield stand en nam plaats aan de rechterzijde van de troon van God. 3 Laat tot u doordringen hoe hij standhield toen de zondaars zich zo tegen hem verzetten, opdat u niet de moed verliest en het opgeeft.” – Hebr. 12:2

Waarom? Om dat wij net als Elisa en de discipelen deel krijgen aan Gods beloften. Die beloften staan opgetekend in Gods Woord en komen tot uiting in ons dagelijks leven. Wij mogen net als hen wachten op de belofte van de Heer, zodat we het niet alleen en niet in onze eigen kracht en denken hoeven te doen. De Heer wil ons daarin bijstaan. Zoals sommigen door bijzondere en moeilijke situaties, ziekte en problemen, hebben gezien hoe God dichtbij hen was. Waren zij geestelijker dan de rest? Wat wij weten is, dat de Heer niet veranderd is en ook aan ons dezelfde beloften geeft en wil dat wij daar aan deel hebben.

Onze houding is van essentieel belang. Stellen wij ons open of houden wij het
op afstand. Doen wij als het volk in de woestijn op weg naar het beloofde land,
dat zij voortdurend achterom bleven kijken. Daardoor hielden ze vast aan de
tijd van hun slavernij en wat onderdeel van hun denken was. Een mens, die zijn
kwalijke gewoonten niet bij God brengt, vindt het regelmatig lastig om vooruit te kijken. Het lijkt alsof alles op de rem staat. Maar Jezus is gekomen om het verlorene te zoeken en te redden.Lucas 19:10 en “Wie gezond is heeft geen dokter nodig.” Dat zei hij tegen mensen, die zichzelf hoog aansloegen en zich geestelijk boven anderen verhieven. Daardoor konden zij geen deel hebben aan het werk van Christus, tenzij net als bij Paulus de schellen van hun ogen zouden vallen en inzien, dat zij op de verkeerde weg waren.

Jesaja 57 zegt dat de Heer woont bij de nederige en verbrokenen van hart. Mensen, die erkennen, dat zij de Heer in hun leven nodig hebben en het van zichzelf niet kunnen en niet hebben. Dat zijn geen domme mensen, die niets kunnen, maar zien net als Elisa zag dat hij dicht bij Elia moest blijven tot deze naar de hemel ging. Zo hebben wij nodig, dat we erkennen, dat ons leven niet van onszelf is, maar uit Gods hand hebben gekregen. Daarbij belijden dat Jezus  Heer is over dat leven, zoals we dat doen in het ‘Onze Vader’  - Onze Vader, die in de Hemel is, Uw naam wordt geheiligd, Uw koninkrijk komt…. Hoe? Eerst door de verkondiging en de weg van het kruis door Jezus en daarna door Gods Woord en Zijn Geest, die in ons woont.

Door dit ook vandaag te vieren, zetten wij het als het ware vrij in onze levens, Zijn kerk en in onze gezinnen, families en omgeving. We belijden zijn opstanding en overwinning over de dood en de zonde. Daarnaast ook Zijn hemelvaart en Zijn Koningschap dat Hij Zich gezet heeft aan de rechterhand van God. Door samen te  belijden wordt er kracht vrijgezet en gebeuren de dingen, die we ook in Gods Woord lezen. In Mattheus 18:19-20 – “Ik verzeker het jullie nogmaals: als twee van jullie hier op aarde eensgezind om iets vragen, wat het ook is, dan zal mijn Vader in de hemel het voor hen laten gebeuren. 20 Want waar twee of drie mensen in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden.”  


Daarom is het belangrijk om als gelovigen bij elkaar te komen. Niet alleen op zondag, maar ook als je elkaar ontmoet, samen de Bijbel leest en bidt. Dat kan thuis zijn als gezin, als vrienden en als Bijbelstudiegroep. God wil Zijn zegen geven. Vandaag vieren we dat Jezus naar de hemel is gegaan, maar niet op afstand van ons wil zijn. Meer dan ooit zorgt Hij ervoor dat ons leven onder Zijn bescherming is. We een doel in ons leven hebben om voor te leven. En ons ons bijstaat op momenten dat we krachtig richting en verandering nodig hebben. Tot deze koning mogen wij vrijmoedig komen en vragen in Zijn naam. De belofte is dat Hij wil geven als het overeenkomst met Zijn koninklijke wil. 

Geen opmerkingen: