dinsdag 5 november 2019

Schitteren voor God



Jozef - Je bent jong en slimmer dan je broers en je hebt een gave, die de anderen niet hebben. Mooie elementen, die aanvullend kunnen zijn, als je bereid bent om tussen de anderen mee te bewegen en de rest te laten profiteren van de gunst, die op jouw leven is. Dat is het ideaal plaatje.

In de gemeente van Jezus Christus hebben we allemaal gaven en talenten van
God gekregen. Waarmee we elkaar kunnen ondersteunen, helpen en bemoedigen. De één kan goed organiseren, de ander beter met spreken, de derde zet lekkere koffie en zorgt voor gezelligheid. En in Efeze 4 staat dat het één en dezelfde Geest is, die ons ieder heeft toerust met verschillende gaven en talenten. So far, so good.

Wat de 10 broers van Jozef ontdekten, dat hun getalenteerde broer apart werd behandeld thuis. Hij was een zoon van andere moeder samen met Benjamin. Hij kreeg apart les van vader Jacob, terwijl zij met de kudde op pad moesten om deze te hoeden. Een vervelend trekje was, dat Jozef een klikspaan was en de fouten van zijn broers doorgaf aan hun pa, die hen op het matje riep. Terwijl Jozef ook nog mooiere kleren kreeg dan zij. Zij werkkleding en hij een koningsmantel. So far, not so good.

Dan gebeurt het. Dat deze Jozef machtig irritant gaat doen. Hij krijgt 2 dromen. Geen probleem. Iedereen krijgt wel eens dromen. De meeste vergeet je. Maar dit waren een bijzondere dromen. Alleen die dromen vertelden door beelden over schoven en sterren, zon en maan, die voor Jozef bogen. Daarmee was de maat vol. De openbaring, die God aan Jozef gaf, was dat hij mocht gaan schitteren voor Zijn God en iedereen het zou zien. Tot hier en niet verder.

Tot hier en niet verder. Dat was de conclusie van zijn broers. Er moest iets gebeuren met dit broertje. Hij moest verdwijnen uit hun midden. Jozef was op dat moment een ruwe diamant, die niet herkend werd door zijn omgeving.
Zijn vader had wel door dat God een bijzonder plan met hem had. Maar dat plan was nog niet zichtbaar. En al helemaal niet aan de orde, dat iedereen voor hem zou buigen. Dat rook naar hoogmoed en gaf wrange vruchten in het leven van de hele familie. Schuld, dood, angst, verdriet, verwijdering, haat, boosheid en slavernij.

Gevormd in de praktijk - Jozef werd  gevormd door de praktijk van het leven. De ruwe versie van zijn leven was, dat Gods beloften op hem rustte, maar hij was nog niet klaar waren voor de taak, die hij van God zou krijgen. In de basis had Jozef alles meegekregen wat hij nodig had om zijn bestaan op te bouwen, maar wat betreft persoonlijkheid en talent, had hij nog een weg te gaan. Die weg was dwars door moeilijkheden heen. Geen probleem bleef hem bespaard.

Wat opvalt is dat er  staat : “De Heer was met Jozef, zodat hij een voorspoedig man was” – Gen 39:2  enMaar de HEERE was met Jozef en bewees hem Zijn goedertieren-heid; Hij gaf hem genade in de ogen van het hoofd van de gevangenis.” Gen. 19: 21 Door deze verzen zien we, dat Gods gunst op Jozef niet veranderd was. God had zijn hand niet van hem afgetrokken. We zien ook dat de Heer hem in moeilijke omstandigheden de gelegenheid gaf met zijn talent aan de slag  gaan. Je zou hem kunnen omschrijven als in Psalm 112:1 en 2 beschrijft : “Welzalig de man die de HEERE vreest, die grote vreugde vindt in Zijn geboden. 2 Zijn nageslacht zal machtig zijn op aarde, het geslacht van de oprechten zal gezegend worden.”

Al had hij snel de gunst bij Potifar om zijn huis en al het werk aan te sturen. Maar de verleiding op zijn weg, bracht hem in problemen. Niet omdat hij de fout in ging, maar opnieuw beschuldigd werd en werd verbannen. Hierdoor kwam hij in de gevangenis. Na 11 jaar leek er weer iets aan te komen. De bakker en de schenker kwamen in zijn cel. Daar kon hij aan beide hun droom uitleggen. En de uitleg kwam letterlijk uit. Maar Jozef werd vergeten en bleef nog 2 jaar in gevangenschap. Waardoor de totale periode van slavernij en gevangenschap 13 jaar duurde.  Dat heeft in zijn leven sporen nagelaten, maar hem zeker ook gevormd.

Jacobus 1:2-4 - “Acht het enkel vreugde, mijn broeders, wanneer u in allerlei verzoekingen terechtkomt, 3 want u weet dat de beproeving van uw geloof volharding teweegbrengt 4 Maar laat die volharding ook volledig mogen  doorwerken, opdat u volmaakt bent en geheel oprecht, en in niets tekortschiet.”  Vreugde is niet gebaseerd op gevoel en je situatie, maar doordat God je doorzicht geeft in de strijd, die je meemaakt. Dat het doel niet is om alles van je af te pakken, maar juist ons sterker te maken en ons karakter te vormen.  Als je met een rein geweten door problemen heengaat en daarbij dicht bij God blijft wandelen, zul je ook Zijn aanwezigheid in je leven ervaren, ondanks de problemen.

Zo was er een sergeant, die in een vreemd land moest vechten. Toen ze door de
stad reden, waar ze gelegerd waren, werden ze door allerlei partijen beschoten
en werd één van zijn vrienden gedood. Ondertussen werd hij opgedragen om terug te gaan naar de stad en het was maar de vraag of er iemand levend uit zou komen. De angst maakte sterk meester van hem.

Op dat moment ging hij op zijn knieën en bad. Iets wonderlijkst gebeurde. Er kwam rust over hem en de angst verdween. Die avond, toen zij door deze gewelddadige stad gingen, werden ze beschoten, deden wat hen was opgedragen en kwamen ongedeerd terug. Moe van de dag en de strijd ging hij slapen. De volgende morgen stond er een rij mannen voor zijn tent. Zij hadden hetzelfde opgemerkt wat hij van binnen had ervaren en gezien. Zij wilden gebed van hem en de één na de ander kwam tot geloof. En zo begon voor hem een nieuwe bediening als aalmoezenier, wat hij nu is.

Genesis 41:9-16  - Toen zei het hoofd van de schenkers tegen de farao: Vandaag moet ik mijn zonden in herinnering brengen.10 De farao was indertijd erg kwaad op zijn dienaren en liet mij in hechtenis nemen in het huis van het hoofd van de lijfwacht, mij en het hoofd van de bakkers. 11. In dezelfde nacht hadden wij allebei een droom, ik en hij; wij hadden elk onze eigen droom met zijn eigen betekenis. 12En er was daar een Hebreeuwse jongen bij ons, een slaaf van het hoofd van de lijfwacht. Wij vertelden ze aan hem, en hij legde onze dromen aan ons uit; aan ieder gaf hij uitleg overeenkomstig zijn droom. 13En zoals hij ze ons uitlegde, zo is het gebeurd: mij heeft de farao in mijn ambt hersteld en hem heeft hij opgehangen. 14 Toen stuurde de farao boden en liet Jozef roepen. Zij haalden hem snel uit de kerker; men schoor hem, verwisselde zijn kleren, en hij kwam bij de farao.

Door Gods trouw bleef deze ruwe diamant in tact, totdat hij door het proces gelouterd was en tevoorschijn kwam als een schitterende diamant. Pas op het moment, dat hij er rijp voor was en mocht hij gaan schitteren voor God. Het proces van loutering en verfijning had hij nodig als instrument in Gods hand in Egypte. Hij kreeg vrijheid en daardoor kon hij het volk van God redden van de hongersnood, wat 7 jaar later zou komen. Toen Jozef zich later bekend maakte aan zijn broers en zei hij, dat God hem naar Egypte vooruit had gestuurd. Door het krachtige werk van God in zijn leven, zien we dat Jozef tot verbrokenheid kwam en hij God boven alles stelde. Voor hemzelf, de Egyptenaren en zijn volk.

Jezus: “Leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart.” - Matt. 11:29 Jezus is de diamant, die van de hemel is gekomen.  Zijn waarde nam toe op het moment, dat Hij in deze wereld was. Van Jezus staat als hij 12 jaar was, dat Hij toenam in grootte, wijsheid en aanzien. Dat is ook de bedoeling van onze Koning in ons leven, dat hij toeneemt in grootte, wijsheid en aanzien. Hij is de Koning, die gezeten is aan de rechterhand van de Vader. Hij is uitermate verhoogd en heeft de naam boven alle naam gekregen. Elke knie zal voor Hem buigen en elke tong zal Zijn naam belijden als Heer. Bij Jozef zien we ook dat gebeuren als hij de farao gaat ontmoeten.

Gen. 41:15, 16  De farao zei tegen Jozef: Ik heb een droom gehad, en er is niemand die hem kan uitleggen, maar ik heb over u horen zeggen dat u, als u een droom hoort, hem kunt uitleggen. 16 Jozef antwoordde de farao: Dat is niet aan mij, maar God zal antwoorden wat het welzijn van de farao dient.     Na 13 jaar stond hij oog in oog met de koning van Egypte, die hem hoog acht en zegt wat zijn talent is. Op dat moment doet Jozef een stap terug en wijst op God, dat Hij de dromen geeft tot welzijn van farao.

Toen Billy Graham aan het eind van zijn toespraken de uitnodiging had gedaan om naar voren te komen om je leven aan Jezus te geven, stapte hij altijd achteruit en ging in persoonlijk gebed. Het was voor hem duidelijk dat mensen, alleen zullen reageren op de uitnodiging als de Heilige Geest hen daarvan overtuigde. Hij gaf alle ruimte aan de Heer, wat de Heer alleen door Zijn Geest kon doen. Een getuigenis, die wij in ons leven net als Jozef mogen navolgen.

Daarop vertelde farao zijn droom, Jozef gaf de uitleg en vertelde wat er moest gebeuren. Dat deed hij door de openbaring van God. En op dat moment zegt farao in Genesis 41:37 en38  - “Deze woorden waren goed in de ogen van de farao en in de ogen van al zijn dienaren. 38 Daarom zei de farao tegen zijn dienaren: Zouden wij ooit iemand kunnen vinden als deze man, in wie de Geest van God is?”

Nu werd hij op juiste waarde geschat en kreeg een bijzondere plaats te midden van een heel volk. Op dat moment was er geen familie in de buurt, maar God zette hem in positie om Zijn volk te gaan redden van de hongersnood. En werd hij de baas over de graanschuur van Egypte.

Romeinen 8:31-33 zegt : “Wat zullen wij dan over deze dingen zeggen? Als God voor ons is, wie zal tegen ons zijn? 32 Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken? 33 Wie zal beschuldigingen inbrengen tegen de uitverkorenen van God?  God is het Die rechtvaardigt.”  Dat zien we ook bij Jozef. Het Koninkrijk van God bestaat niet uit woorden, maar in kracht. Die kracht wordt openbaar door ons heen, wanneer de Geest van God in ons ruimte geven, die Hem toekomt. Niet alleen in de samenkomst, maar ook in jouw huis, op jouw school, op jouw werk en in jouw situatie. Als wij bidden “Uw koninkrijk kome, en wil geschiedde op de aard als in de hemel.” En zeggen we: “Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid. Tot in eeuwigheid. Daarmee doen wij net als Jozef en Billy Graham een stapje terug, zodat de Koning der Koningen Zijn plaats kan innemen. Net als bij de sergeant, die op zijn knieën ging en daar genade en roeping van God ontving. Door die ervaring is hij aalmoezenier geworden en dient hij in het leger met het Woord van God.

God heeft jou geroepen om Hem zonder terughouding te dienen met alles wat in je is. Durf je Hem daarvoor te vertrouwen, ook al zit je misschien nu vast aan zaken, mensen en situaties, waarmee jij het moeilijk hebt. Ga dan op je knieën en zoek God. En wie zoekt zal Hem vinden!! Wie naar Hem toe gaat, komt Hij je tegemoet.

Je mag net als Jozef bekleed worden met de kleren van de koning en een ring van zoonschap om je  vinger. Zo wil God jou bekleden als Zijn zoon en dochter met autoriteit en met een hart dat misschien verbroken is. Daar zal Hij ook genezing brengen. Jozef trouwde en zij kregen 2 kinderen, die hem de smart van het verdriet over zijn familie deed vergeten. Zo wil God ons leven in zetten en vruchtbaar doen zijn in Zijn koninkrijk, zodat we zien dat de smart, die Jezus heeft gedragen tot onze vreugde zal zijn en wij als een diamant Zijn hand mogen gaan schitteren. Waardoor anderen Hem zullen vinden.

Lied : “Schitterende Jezus.”
Mooier dan de liefde,
mooier dan de zonsopkomst.
De zon is slechts Uw spiegel,
U bent oogverblindend mooi.

Trouwer dan mijn schaduw,
trouw tot in de diepste nacht.
U heeft de nacht ontwapend,
tot het einde houdt U vast.


refrein
Schitterend,
schitterende Jezus.

Alles waar ons hart om schreeuwt,
ontdekken wij in U.

Krachtiger dan ziekte,
sterker dan een wervelstorm.
De storm zal het verliezen
bij het horen van Uw stem.

Krachtiger dan twijfel,
sterker dan ons ongeloof.
Zelfs angst zal moeten wijken
voor Uw liefde, vol van hoop.



Oogverblindend, schitterend mooi,
eeuwig trouwe God.
Overwinnaar, allersterkste ooit.

Geen opmerkingen: