dinsdag 5 november 2019

Laat de kinderen tot Mij komen

Romeinen 1:16 - 'Voor dit evangelie schaam ik mij niet, want het is Gods reddende kracht voor allen die geloven.'
Het mooiste wat je voor iemand anders kunt doen is hem of haar in contact brengen met Jezus. God heeft je de krachtigste woorden toevertrouwd, die iemand kan uitspreken. De boodschap van Jezus heeft de kracht om levens te veranderen. Mensen ervaren een enorme kracht als ze luisteren naar het woord van God.Bible in One Year

Als Paulus spreekt over de wapenrusting, dan noemt hij ook dat onze voeten geschoeid moeten zijn met de bereidvaardigheid van het Evangelie van de Vrede. - Ef.6: 15 Het spreekt over onze handel en wandel, dat daarin plaats is om het goede nieuws uit te dragen waar je ook maar bent. Dat begint thuis. Als Jezus spreekt over de Heilige Geest en het getuigen zijn en Hij begon bij Jeruzalem, waar zijn leerlingen waren. Voor ons is dat daar waar wij ons thuis hebben, werken, school gaan, sporten, naar de kerk gaan. Ook wijst Paulus in zijn brieven erop dat het thuis begint, waar je uitleeft dat je Jezus volgt.


Jezus zegt : “Laat de kinderen tot Mij komen.” Daar sprak hij tot zijn leerlingen, de moeders van kinderen en de kinderen zelf. De kinderen van deze wereld zijn ons toevertrouwd om ze bij Jezus te brengen. Onze eigen kinderen, kinderen in onze omgeving, wezen, kinderen die van ver komen, en elk mensenkind, persoon die maar op onze weg komt. Deze heeft God op het oog om te zegenen en Zichzelf aan hen bekend te maken. Daar wil God ons in gebruiken, door de manier. waarop wij met onze kinderen omgaan en zelf leven. Hierdoor wordt Jezus door jou heen zichtbaar voor jouw omgeving. Zij letten op je woorden, reacties en daden.

Lezen 1 Samuel 3:1-10 HSV -  De Heer roept Samuel nog twee keer
Het voorbeeld van Samuel, die God dient, maar herkende de stem van de Heer niet, omdat hij nog niet zelf Zijn stem had gehoord.  Hij had wel de verhalen gehoord, de rituelen in de tempel meegemaakt als instelling van God.

Samuel was nog maar een kleine jongen, die gehoorzaam luisterde naar de oude man. Dat was de aanleiding om naar de bijna blinde Eli te gaan, die misschien zijn hulp nodig had. Maar het was Eli niet, die riep. Samuel herkende de stem van God niet. Waarom? Omdat hij de Heer nog niet kende. Ook Eli, de priester onderkende in de eerste plaats niet dat God Samuel aan het roepen was. In de kerk komen is nog geen garantie dat je Jezus kent in je leven. Je hebt
over Hem gehoord. Maar God wil een stap verder gaan.

Het advies van Eli was de sleutel om te gaan luisteren naar Gods stem. Als Hij
jou roept, zeg dan: Spreek, Heer. Want Uw dienaar luistert”  Nu laat Eli hem los en wijst hem op zijn plaats in de nabijheid van God. De oude man erkent Samuel als jonge dienaar van God. Daarmee zei hij: “Je hoort er 100% bij.” Die erkenning is wat wij ook nodig hebben. Dat geldt voor jong en oud!!

Psalm 78 spreekt over het doorgeven van de verhalen en principes aan de kinderen door de generaties,  die hen voor zijn gegaan. Psalm 78:5-6  - “Hij stelde een richtlijn vast voor Jakob en kondigde in Israël een wet af. Onze voorouders gaf hij de opdracht, die aan hun kinderen te leren.” HSV -  Een leerling zat niet alleen in de schoolbanken, maar deed ook mee met opdrachten, die de meester hem gaf.

Psalm 78 spreekt over ouderen, die jongeren aanmoedigen om te luisteren naar de Heer, verhalen uit de Bijbel, maar ook persoonlijke getuigenissen delen. Hoe kan de volgende generatie gaan ontdekken Wie God is en hoe Hij Zijn Woord in ons leven uitwerkt? Door er over te voor te doen,  vertellen en onderwijs te geven.  Door naast elkaar te staan op gelijkwaardig niveau. Niet de één boven de ander, maar samen optrekken. Kinderen spelen en spreken vaak na wat ze horen. Waarover spreek jij en waarover spreken onze (klein-)kinderen?

Lucas 18:15-17 HSV  - 15 En zij brachten ook de jonge kinderen bij Hem, opdat Hij die zou aanraken. En toen de discipelen dat zagen, bestraften ze hen. 16 Jezus echter riep die kinderen tot Zich en zei: Laat de kinderen tot Mij komen en verhinder hen niet, want voor zodanigen is het Koninkrijk van God. 17 Voorwaar zeg Ik u: Wie het Koninkrijk van God niet ontvangt als een kind, zal daarin beslist niet binnengaan.
Jezus spreekt in Johannes 10 als de Goede Herder waar de schapen naar luisteren. De schapen onderscheiden de stem van de herder van een vreemde. God wil zich bekend maken aan jong en oud. Aan de schapen en de lammeren; Kinderen, volwassenen en ouderen. Laat de kinderen tot Mij komen; zegt Jezus. Dia 5 “Verhinder ze niet, want voor hen is het Koninkrijk.” + “Want voor hen is het KvG.”

Het is een uitdaging op zich om jouw en andere kinderen voor te gaan en brengen aan de voeten van Jezus. Voordoen en voorleven - 2 essentiële elementen, die ik regelmatig niet zag. Het één werd gezegd en het ander werd gedaan. Een jongere, volwassene uit deze tijd neemt daar geen genoegen meer mee. Geloven is doen zegt Jacobus. Niet alleen van binnen koesteren, maar vooral ook met handen en voeten uitleven.

De Heer wil door Zijn Woord en Geest spreken tot de gemeente en ook tot ons
persoonlijk. Dat geldt voor jong en oud. Samuel moest niet meer wachten op
Eli, maar Eli zei dat hij moest wachten op de Heer, totdat deze tot hem sprak.  En als hij God hoort zegt hij: Spreek, Heer. Ik ben uw dienaar. Ik luister.”

Wij dienen Koning Jezus, die door Petrus de Zoon van de Levende God werd
genoemd. Hij is de opgestane Heer en wil in ons leven het voor het zeggen
hebben. Daarvoor is het belangrijk, dat wij ons beschikbaar stellen. God wil jou op die plaats laten komen, die Hij allang voor je heeft. Bestemming, zoals we dat noemen. Samuel was niet per ongeluk in de tempel gekomen, maar God had het Hanna, zijn moeder in het hart gegeven, om hem apart te zetten voor deze taak. Zo ook wij met onze kinderen. Zij zijn net als wij geroepen heiligen.

Mijn verhaal: Als ik terugkijk op mijn leven, zie ik dat mijn ouders in 1966 in Zeeland kwamen. Ze hadden een verlangen om een kerk te bezoeken. Omdat ze van gelovige achtergrond waren? Nee! Helemaal niet. Hun achtergrond en opvoeding bestond uit het Socialisme in Noord-Nederland. Maar in hun jeugd hadden ze kennis gemaakt met het Leger des Heils en Baptistengemeente, terwijl van huis uit voor het geloof absoluut geen plaats was. God had het hun in het hart gegeven. En God liet die vonk in mijn leven overslaan, zodat ook ik deel kreeg aan het Koninkrijk van God.

Toen ik 4 jaar jong was, gingen zij naar de kerk en ik naar de zondagschool, zoals dat toen heette. Hier maakte ik kennis met de Bijbel en God had mij vanaf het eerste moment in het hart gegrepen. Ik luisterde graag naar de verhalen van de Bijbel en vond het geweldig om over God te zingen samen met anderen. Dat is nooit veranderd in mijn leven. Gaandeweg ben ik meer van de Bijbel gaan begrijpen, totdat ik in 1981 en 1985 een bijzonder Gods ervaring had en alles in een stroomversnelling kwam en veranderde.

Het werd een start van intensief met de Bijbel bezig te zijn, Bijbelstudies bezoeken, evangelisatie en verschillende diensten op zondag te bezoeken, omdat ik honger had naar het Woord van God. De preken schreef ik op en vertelde het aan iedereen aan wie ik het kwijt wilde. Vervolgens de Bijbelschool gevolgd om handvatten te ontvangen om aan anderen door te kunnen geven.
De jaren erna heb ik verschillende gemeenten in Zeeland mogen dienen met het kinder- en jeugdwerk. Gezeten in het leiderschap en mocht regelmatig voorgaan. Waarom? Omdat God in mij aan het werk was gegaan en ik het verlangen kreeg om te dienen met het Evangelie. Ik moest echt van ver komen, maar God zag mij en deed niet, zoals ik van mijzelf dacht, dat ik het niet waard was. Hij deed naar het verlangen wat Hij in mijn hart had gelegd.


Ik heb 4 vragen voor jou;

è    Waar hou  je van?                                                            Waar word jij blij van?
è    Wat vind je verschrikkelijk?                               Waar kan jij niet mee omgaan?
è    Waar ga jij van huilen of wordt je boos?        Wat raakt jou van binnen?
è    Waardoor wordt jij of laat jij je hinderen?      Wat zijn obstakels in jouw leven?

Roeping is de bestemming, die God op je leven heeft gelegd en in je werkt. Niet alleen de beslissing, die je maakt of wat je gaat doen. Het is ook  jouw ontdekking van Gods bestemming op je leven dat verandering brengt. (Samuel; priester -> profeet) De 4 vragen kunnen je helpen om te begrijpen, waar je warm voor loopt en waarom je soms zo’n weerstand ervaart van anderen en in je zelf. Het is gehoorzaamheid aan God en Zijn Woord om richting te vinden in je leven.

De moeilijkheden maken niet dat je wordt tegengehouden en je bestemming gaat missen, maar de belofte van God maakt dat alles zal mede werken ten goede. Een mooie uitspraak, die ik ergens tegenkwam was. “Een storm hoeft niet alles kapot te maken in je leven, maar het kan ook een weg voor jou banen.” Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven. Door Hem kom je bij de Vader. De God, die Zijn licht op je levenspad wil laten schijnen, zodat jij gaat doen en komen, wat Hij voor je heeft bereid.

De Vader heeft niet alleen voor ons dat verlangen, maar iedereen, die wij in ons leven kennen en tegen komen. Door er in te leven, leven we het Koninkrijk van God voor. Dat zien, horen, ervaren mensen, waardoor zij Jezus gaan vinden. 1Timotheus 2:3-4 - Dat is goed en welgevallig in de ogen van God, onze redder,4die wil dat alle mensen worden gered en de waarheid leren kennen.

Zullen we samen naar Jezus gaan? Hij nodigt ook jou uit!!
Zijn er obstakels, gewoonten, die jij bij Jezus wil brengen en wil je nieuwe keuzes maken? Is er een verlangen naar verandering in jouw leven, gezin, werk, school? Zijn er vriendjes en vriendinnetjes, kinderen in de buurt of op school,  die Jezus niet kennen? Hij nodigt ook jou uit!!

Geen opmerkingen: